3.3 MİLYON AVRO BÜTÇESİYLE TÜRÜNÜN EN YÜKSEK BÜTÇELİ SINIR ÖTESİ İŞ BİRLİĞİ PROJESİ İÇİN BULGARİSTAN’IN BURGAZ KENTİNE TEKNİK GEZİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilen ve 3.3 milyon avroluk bütçesiyle türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olan “CrossBorder Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları)” kapsamında Bulgaristan’ın Burgaz kentine teknik gezi düzenlendi.
Trakya Üniversitesi tarafından sınır ötesi iş birliği ile Türkiye ve Bulgaristan'ın su kaynaklarının analizlerini yaparak çevresel koruma ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında kurulan Mavi Büyüme Laboratuvarları hakkında inceleme ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Bulgaristan’ın Burgaz şehrine bir teknik gezi gerçekleştirildi.
Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin korunması için birçok kurumla ortak çalışma yürüten Trakya Üniversitesi, proje kapsamında Bulgaristan’da yürütülen çalışmaları da yakından takip ediyor. Bu kapsamda Proje Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve beraberindeki proje ekibi, Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesinde kurulan laboratuvarlar ile Burgaz’daki Vaya Gölü ve ekoparkında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak amacıyla saha ziyaretlerinde bulundu.
Bütçesi Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanan ve INTERREG–IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında düzenlenen teknik geziye, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emre Atılgan, Trakya Üniversitesinden proje uzmanlarının yanı sıra lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile Edirne Lisesi öğrencileri katıldı.
Bulgaristan’ın Burgaz kentindeki Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen programda, proje ortakları olan Trakya Üniversitesi, Edirne Lisesi ve Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi öğrencileri ortak faaliyetlerde bulundu. Proje kapsamında, çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgi alışverişinde bulunan öğrenciler, çeşitli araştırma ve analizlerin yapıldığı çevre laboratuvarlarında incelemelerde bulunarak bilimsel gezilere katıldı.
Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesinde düzenlenen programa katılan Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi ekibine, Burgaz kentinin tanıtımı gerçekleştirilerek Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi ve ortak yürütülen sınır ötesi iş birliği projesi hakkında bilgiler verildi.
Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Svetlana Zheleva, proje kapsamında Burgaz’a gelen Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi öğrencileri ile proje ekibini üniversitelerinde görmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, verimli bir program olması dileğinde bulundu.
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Asen Zlatarov Üniversitesinde olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, nazik karşılamaları dolayısıyla teşekkür etti. Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Akad N. Zelinski Yüksekokulu ve Edirne Lisesi ortaklığında hayata geçirdikleri çevre alanında türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği projesi çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, sağlıklı ve yaşanabilir bir gelecek için her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerini ifade etti. Projenin, Türkiye ve Bulgaristan arasında bir köprü vazifesi gördüğünü de dile getiren Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, emeği geçen kurum ve kişilere teşekkürlerini iletti.
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emre Atılgan, katılımcılara proje ve faaliyetleri hakkında bilgiler vererek bütçesi, paydaşı olan kurumlar ve attıkları adımlar ile oldukça büyük bir proje yürüttüklerini söyledi. Projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti de ifade eden Doç. Dr. Emre Atılgan, sürecin başarısına dikkat çekerek, etkinliğin düzenlenmesine katkı veren herkese teşekkür etti.
Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi Proje Koordinatörü Ruska Boyadzhieva da üniversite ve proje hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi. Programın ikinci gününde, Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesinde proje kapsamında kurulan Mavi Büyüme Araştırma Laboratuvarları ziyaret edildi. Gezide, proje teknik ekibi tarafından öğrencilere çeşitli test ve analizlerin gerçekleştirildiği laboratuvar ve kullanılan cihazlar tanıtıldı. Burgaz kentindeki Vaya Gölü’nü ziyaret eden Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi öğrencileri, uzmanlar eşliğinde su analizleri gerçekleştirdi.
Programın üçüncü ve son gününde ise Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile Trakya Üniversitesi ve Edirne Lisesi öğrencileri tanışma toplantısında bir araya geldi. Toplantıda öğrenciler, faaliyet ve çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Trakya Üniversitesi proje ekibi ve Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi proje ekibinin yer aldığı toplantıda ise projenin mevcut durumu ve hedefler değerlendirilerek proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler ele alındı.
Program toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Bu içerik 04.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 146 kez okundu.