3.3 MİLYON AVRO BÜTÇESİYLE TÜRÜNÜN EN YÜKSEK BÜTÇELİ SINIR ÖTESİ İŞ BİRLİĞİ PROJESİ TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Trakya Üniversitesi ortaklığında hayata geçirilen ve 3.3 milyon avroluk bütçesiyle türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olan “CrossBorder Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları)” için Proje Planlama Toplantısı gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi ile Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesinden proje uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantı, Rektörlük Yönetim Kurulu Salonu'nda yapıldı. Türk ve Bulgar uzmanların yer aldığı toplantıda, ortak göstergeler geliştirme ve pilot çalışmaların uygulanması süreçleri ile ilgili planlama gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında ayrıca, proje ortakları bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı tarafından desteklenen proje toplantısına Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Doç. Dr. Emre Atılgan, Öğr. Gör. Burcu Ören Özer, Öğr. Gör. Serdar Özer, Öğr. Gör. Necla Sevinir Bakla, Dr. Öğr. Üyesi Kenan Sezer, Öğr. Gör. Dr. Saffet Çelik, Prof. Dr. Ömer Zaim, Prof. Dr. Belgin Elipek, Prof. Dr. Semiha Öztuna, Prof. Dr. Ferhat Karabulut, Prof. Dr. Şaban Aktaş, Doç. Dr. Nimet Zaim ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı’nın yanı sıra Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesinden Doç. Dr. Nikola Stoyanov Todorov, Doç. Dr. Velyana Georgieva, Doç. Dr. Lenia Gousalvesh, Dr. Anife Ismail Veli, Doç. Dr. Blagovesta Nikolaeva Midyurova ve Dr. Öğr. Üyesi Ganka Rumyanova Kolchakova katıldı.
Amaç Çevre Alanında Sürdürülebilir Ortaklık
INTERREG–IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı programı kapsamında Bulgaristan’ın Burgaz şehrinden Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Akad N. Zelinski Yüksekokulu ve Edirne Lisesi ortaklığında “Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları) hayata geçirilen proje, çevre alanında türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği projesi olarak dikkatleri çekiyor. Proje ayrıca bütçesi, mali büyüklüğü ve faaliyet kapsamı bakımından tek seferde fonlanan ilk proje olma özelliğini taşıyor.
Koordinatörlüğünü Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’ın ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Emre Atılgan’ın üstlendiği projede, çevresel koruma bilinci ve sürdürülebilir kalkınma farkındalığı yaratmak amacıyla bölgesel ve sınır ötesi düzeyde iş birliği amaçlanıyor.
Mavi Büyüme Araştırma Merkezi Kuruluyor
1 milyon 384 bin Avro tutarında altyapı ve AR-GE faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin planlandığı proje ile Burgaz ve Edirne’de ortak araştırma metotlarının geliştirilmesi ve proje ortaklarının araştırma altyapılarının güçlendirilmesi amacıyla iki Mavi Büyüme Araştırma Merkezi kuruluyor.
Merkez kapsamında Trakya Üniversitesi ile Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesine teknolojik ekipmanlarla donatılı Su Kirliliği İzleme Laboratuvarı, Su Ekosistem Laboratuvarı ile Su Kültürü ve Biyoteknoloji Laboratuvarı kuruluyor. Ayrıca, Edirne’de su, toprak ve hava analizlerinde veri toplama işlevinde kullanılmak üzere bir Araştırma Teknesinin de alınacağı proje kapsamında Edirne Lisesi’nde, bilimsel yöntemlerin çeşitliliğini deneyimlemek ve araştırmacılarla etkileşim kurulmasına olanak sağlayacak bir Sanal Laboratuvar da hizmete sunulacak. Projeye, Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla Avrupa Birliği tarafından eş-finansman sağlanmaktadır.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz sınır ötesi iş birliği ile Türkiye ve Bulgaristan'ın su kaynaklarının analizlerini yaparak çevresel koruma ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak istediklerini belirterek “Sınır ötesi bölgedeki paydaşlarımız ile doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi için etkileşim, koordinasyon ve iş birliği içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin suyunda bulunan ve ekosisteme zarar veren mikroplastik atıkları incelemek için gerekli donanım ve alt yapıları oluşturuyoruz. Çalışmalarımızı tamamladığımızda sınırın her iki tarafındaki su ekosistemlerinin ekolojik durumu hakkında önemli bilgi ve veriler elde edeceğiz. Bu sayede gelecek dönemlerde yapılacak araştırma faaliyetleri süreklilik kazanacak.” dedi.
Toplantı sonrası Trakya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (TÜTAGEM) ziyaret eden ekip, proje kapsamında burada kurulum aşamaları devam eden Mavi Büyüme Araştırma Merkezinde yürütülen çalışmaları inceledi.
3 gün boyunca devam eden program kapsamında uzmanlar ayrıca, Meriç ve Ergene nehirleri ile Enez, İpsala bölgesi ve Gala Gölü’nün de aralarında bulunduğu 12 farklı noktaya saha ziyaretleri gerçekleştirdiler.
Ek Resimler
Bu içerik 17.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 289 kez okundu.