İpsala Meslek Yüksekokulunda Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Konusunda Bilgilendirme Yapıldı

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) faaliyetleri kapsamında ilçemiz kamu kurum ve kuruluşları ile sanayici ve üreticileri, Trakya Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerin, katılımıyla 9 Ekim 2019 Çarşamba günü Saat 10:30’da yüksekokulumuz Konferans Salonunda “Fikri Sınai Mülkiyet Hakları, Patent, Marka, Coğrafi İşaret ile Fikri Mülkiyet ve Telif Hakları" konularında Yalçıner Patent, Patent Bölüm Yöneticisi Doç. Dr. Senem KAYAHAN tarafından bilgilendirme yapıldı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi, Keşan Meslek Yüksek Okulu, Uzunköprü Meslek Yüksek Okulu, olmak üzere olmak üzere iki gündür devam eden seminerlerin sonuncusu önceki gün İpsala Meslek Yüksek Okulunda tamamlandı.  

Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem KAYHAN dışında; Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KUSİ) İl Temsilcisi, Doç Dr. Oğuzhan ERDEM, İpsala Kaymakamı Enis ASLANTATAR, İpsala Belediye Başkanı Zir. Müh. Abdullah Naci ÜNSAL, İpsala Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi Hayati ARDA, Kamu Kurum ve Kuruluşların Daire Amirleri ile Sivil Toplum Kuruluşların Temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

ARDA:   “BAKANLIĞIMIZ VE ÜNİVERSİTEMİZ ARASINDA BİR KÖPRÜ OLUŞTURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Açılış konuşması için kürsüye gelen İpsala Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi Hayati ARDA, etkinliği tarıma dayalı bir ilçe olmasından dolayı düzenlediklerini belirterek; “ilçemizde tarımın dışında tarımsal araçların üretimi de yapılmaktadır. İlçemiz için Marka Tescili, Coğrafi İşaret, son aşaması olan patent alımı ve bunun sürdürülebilmesi oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitemizin amblem ve sayfamızda ‘Trakya Üniversitesi Geleceğe Köprü’ yazmaktadır. Bizlerde İpsala Meslek Yüksekokulu olarak bunu bir görev bildik. Bu anlamda bu tür etkilikleri düzenliyoruz. Bizler aynı zamanda bakanlığımız ve üniversitemiz ve ilçemiz arasında bir köprü oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz bugün” diye konuştu.

İpsala Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi Hayati ARDA’nın konuşmasını tamamlamasının adından Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KUSİ) İl Temsilcisi, Doç Dr. Oğuzhan ERDEM kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

ERDEM: “PATENT VERİ TABANLARI DÜNYANIN BİLGİSİNİN SAKLI OLDUĞU BİR HAVUZ”

Erdem konuşmasında şunlara yer verdi;

“İpsala’da 25 yıl yaşamış biri olarak İpsala’da bulunmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Organizasyona ev sahipliği yapan Meslek yüksek okulu müdürümüze, sevgili Kaymakamımıza, belediye başkanımıza ve semineri gerçekleştirecek olan hocamıza teşekkür ederek başlamak istiyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tüm Türkiye’de başlatmış olduğu bir çalışma var. Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği… Bu bağlamda 2016 yılından bu güne kadar bu konuda birçok faaliyet düzenledik. Potansiyelinin üzerine uygulama yapan illerden bir tanesiyiz.  Sanayi gücümüz zayıf olsa da uygulama anlamında oldukça iyi durumdayız. Fikri Sınai Mülkiyet Hakkı hususunda bizim eko sistemimizin bir parçası. Üniversite de bu faaliyetlere başladığımız da patent sayımızsadece birdi… şuanda 20’nin üzerinde Patentimiz var. Bu bizim için çok önemli. Üniversitelerin patent sayıları üniversitelerin tercih edilebilirliğine de etki ediyor. Patent veri tabanları dünyanın bilgisinin saklı olduğu bir havuz. Bizim kobi ve firmalarımız, patent veri tabanlarında bir çalışma yapmadıklarında yaptıkları harcamaları boşa geçirmiş oluyorlar. Ve firmalar diğer firmaların ne ürettiğini gelecekte neler üreteceğini hangi ürünler üzerine çalıştıklarını görmüş oluyorlar. Bu bağlamda patent bizim için çok önemli. Bizlerde bugün burada Fikri Sınai Mülkiyet Hakları konusunda etkinliğimizi yapıyoruz. Bu etkinliğimizin buradaki tüm katılımcılara faydalı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem KAYHAN geldi.

Kayhan sunumunda Patent, Telif Hakkı ile Faydalı Model nedir konularında bilgiler aktararak Endüstürel Tasarım, Marka, Ticari Sırların Korunması ve koruma süreçlerinden bahsetti.

Marka ve ürünün tasarımı, tescillenmesi gibi konulara değinen Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem KAYHAN, coğrafi işaret tescili nedir, nasıl kullanılır, başvuru sürecinde neler yapmak gerektiği ile ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.

KAYHAN: “BAŞKA BİR YERDE ÜRETİLEN ÜRÜNE İPSALA PİRİNCİ İSMİ VEREMEZSİNİZ”

Patent başvuru süreci konusunun detaylarından bahseden Kayhan, aynı zamanda Faydalı Model Başvuru sürecine de değinerek Coğrafi İşaretlerin anlamının karıştırıldığına dikkat çektiği sözlerinde “Menşei ismi Coğrafi işarettir. Eğer siz İpsala Pirincine Coğrafi İşaret almış iseniz o ürün İpsala’da üretilmiş olması gerekmektedir. Başka bir yerde üretilen ürüne İpsala Pirinci ismi veremezsiniz. Verildiği takdirde ve orada üretilmemişse denetim kurulu devreye girer. Sizler Adana Kebabını her yerde üretebilir satabilirsiniz ama Adana Kebabı üslüne uygun şartlarda aynı reçete ve malzeme ile ancak Adana Kebabı diye satabilirsiniz. Keşan Satır Eti de aynı şekilde aynı şartlarda üretiyorsanız Keşan Satır et diye satabilirsiniz. Coğrafi işaret almış ürün başka yerde satılamaz yada üretilemez diye bir şey yoktur. Ya da o ürünü sadece Coğrafi işareti alan firma üretebilir diye de bir şey yoktur. Sadece o ürünün oradaki koşullarına uygun üretebiliyorsanız eğer o ürünün ismi ile satışa sunabilirsiniz. Aksi takdirde denetim kurulunu Coğrafi İşaret Alan firmanın devreye sokması gerekecektir. ” diye açıkladı. Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem Kayhan sunumunu tamamlamasının ardından toplantı soru cevap şeklinde son buldu.

Seminerin sonunda KAYHAN’a İpsala Pirinci hediye edilerek İpsala Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr Üyesi Hayati ARDA tarafından teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: http://www.yenigazeteipsala.com/kayhan-baska-bir-yerde-uretilen-urune-ipsala-pirinci-ismi-veremezsiniz-h2149.htm



Bu içerik 15.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 430 kez okundu.