MAVİ BÜYÜME PROJE PAZARI SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

Trakya Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen ve türünün en yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği çevre projesi olarak dikkatleri çeken “Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları” kapsamında “Proje Pazarı” etkinliği düzenlendi.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Mavi Büyüme Proje Pazarı” etkinliği açılışına Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Rektör Yardımcısı ve Proje Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Avrupa Komisyonu Makro Bölgeler, Uluslarötesi, Bölgelerarası İşbirliği, IPA, Genişleme Program Yöneticisi Magali Lenoel ile dekanlar, müdürler ve il protokolü katıldı.
Balkan Kongre Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşen “Mavi Büyüme Proje Pazarı” etkinliğinde bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın, herkesin ortak sorumluluğunda olduğunu söyleyerek “Çevre bize emanet, gelecek nesillere bırakacağımız mirastır. Bu emaneti daha zengin ve güzel hale getirerek çocuklarımıza devredeceğiz. Bu emanete, değerine uygun şekilde sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
Böylesine büyük ve önemli bir projede bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Türkyılmaz “Proje çerçevesinde bugüne kadar 40 bin veri topladık. Bu veriler Nisan ayına kadar artacak. Trakya Üniversitesi olarak çevre alanında sadece bu proje ile yetinmiyoruz. Yeşil Trakya hareketi ile bugüne kadar geri dönüşüm ve çevre alanında önemli atılımlar gerçekleştirdik. Tüm birimlerimiz Sıfır Atık sertifikası aldı. Üniversite genelinde 32 ton sadece kâğıt atığı geri dönüşüme kazandırdık. Bu sayede 500’den fazla ağaç kurtardık. Bu çalışmalarımız sonucunda GreenMetric-Dünya Üniversiteler Sıralamasında, dünya üniversiteleri arasında 288’inci, Türkiye üniversiteler arasında ise 16’ncı sırada yer aldık. Temiz bir çevre ve yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Meriç’ten Saros’a kadar geniş bir alanda 12 istasyondan incelemelerde bulunduklarını ve veri topladıklarını söyleyen Prof. Türkyılmaz “Mikroplastikler, ağır metaller, minerallere ve diğer verileri inceledik. Görüyoruz ki mikroplastik geleceğin en büyük problemi. 2022 yılında 330 milyon ton plastik üretildi. Bunların sadece %20’si geri dönüşüme kazandırıldı, %80’i şu an doğada. Yaşlı dünyamız bu kadar yükü kaldıramıyor, bu kirliliği temizleyemiyor.” dedi.
Çevre bilincinin küçük yaşlarda oluşturulması gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkyılmaz “Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki çocukların %97’sinin vücudunda, anne sütünün %99’unda mikroplastik var. Artık doğarken bile mikroplastiklerle doğuyoruz. Yine yapılan başka araştırmalar, 2050 yılında, denizdeki canlı ağırlığından çok mikroplastik ağırlığı olacak. Yine tarımda kullanılan kimyasallar, da bu alanda büyük tehdit oluşturuyor. Buna bir yerde dur demek lazım.” şeklinde konuştu.
“Yolculuğun Hikâyesi” ismini verdiği sunumunda projenin başlangıcından bugüne kadar geçen süreçte yapmış oldukları çalışmaları paylaşan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emre Atılgan, iyi bir proje için gerekli olan koşulları sıralayarak proje yolculuğunun hikâyesini aktardı. Projeye dair bilgiler ve görev alan isimleri paylaşan Doç. Atılgan, proje sonuçlarının bir kitap şeklinde yayımlanacağını ifade etti.
Çevre Teknolojileri Fuarı ve Proje Pazarı olarak iki ayrı etkinliği bir arada gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Emre Atılgan “İki etkinliğin enerjisini birleştirerek sinerjimizi artırdık. Mavi Büyüme Proje Pazarı’na lise ve üniversite öğrencileri ile akademisyenler, 33 proje ile başvurdu. Ön değerlendirmeden geçen 15 proje sunumların ardından komisyonun değerlendirmesine sunulacak. Çevre Teknolojileri Fuarı’nda ise çevre alanında faaliyet gösteren paydaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşları, özel şirketler ve öğrenci toplulukları stant açarak çevre konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturuyorlar. Bu iki güzel organizasyona imza atan proje ekibine teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Mavi Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma, Döngüsel Ekonomi ve Su Sistemleri, Çevresel Korumada İnovasyon ile Sınır Ötesi Sular ve Kirlilik başlıkları altında gerçekleşen Çevre Teknolojileri Fuarı-Proje Pazarı etkinliğinde, çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli bir farkındalığa imza atıldı.
Ek Resimler
Bu içerik 08.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 212 kez okundu.