TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, KEŞAN SANAYİ VE TİCARET ODASI İLE KEŞAN VE İPSALA TİCARET BORSALARIYLA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

Kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini desteklemek, kaynakların yerinde ve etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla çalışma başlatan Trakya Üniversitesi, ilimizdeki ticaret ve sanayi odaları ve ticaret borsalarıyla iş birliğini geliştirmeye devam ediyor. Eğitim, staj, akademik danışmanlık, teknolojik altyapı kullanımı, 3+1 Eğitim Sistemi, AR-GE ve inovasyon gibi konularda iş birliği sağlayan protokol, Uzunköprü’nün ardından Keşan Sanayi ve Ticaret Odası ve Keşan ve İpsala Ticaret Borsası ile devam etti.

Edirne ve ilçelerindeki sanayi kuruluşlarının sorunlarını çözmek; kamu, üniversite ve sanayi arasında köprü oluşturmak amacıyla imzalanan protokolle sanayi kuruluşlarının sorunlarına Trakya Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri çözüm üretecek. Daha önce Edirne’deki sanayi kuruluşları ve ticaret odaları ile hayata geçirilen proje, imzalanan protokollerle il geneline yayılmış olacak.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen törende protokol, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Keşan Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin tarafından imzalandı. Törende Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü ve MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Hayati Arda, Sürekli Eğitim Merkezi (TÜSEM) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Trakya Teknopark AŞ. Başkanvekili ve Kamu-Üniversite ve Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Temsilcisi Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, TÜTAGEM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı ile akademisyenler ve oda-borsa temsilcileri de hazır bulundu.

Trakya Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan ve sanayinin sorunlarına çözüm önerileri sunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı “Sanayicilerimiz ve Üniversitemizin yeni projeler üretmesi Edirne’miz için büyük bir adım. Trakya Üniversitesi bizim sorunlarımızı dinledi ve çözüm önerileri sundu. Bundan sonraki adımlarımızı sanayicilerimiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle iş birliği içinde atacağız.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2015 yılında hayata geçirdiği KÜSİ çerçevesinde gerçekleştirdikleri adımlardan bahseden Doç. Dr. Oğuzhan Erdem; panel, konferans vb. bilimsel etkinliklerin yanı sıra sanayicilere proje yazımı, kamu destekleri ve AR-GE konusunda eğitim verildiğini söyledi. Sanayi Bakanlığının KÜSİ Performansları Ölçeğine göre 2017 yılında Edirne’nin sanayi gücü potansiyelinin doğu illeriyle aynı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erdem “Gerçekleştirilen projeler ve atılan adımlar neticesinde, 2017 ve 2018 yıllarında Edirne sanayi gücü potansiyelinin üzerinde uygulama yapan illerden bir tanesi olmuştur. Sanayi Bakanlığının uzmanları ile Balkan Üniversiteler Birliğinde, Makedonya’da ve birçok platformda kamu-üniversite ve sanayi iş birliği üzerine sunumlar yaptık. Bizler sanayicilerimize gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizi sürdürülebilir hale getirmek, sanayi ve üniversite arasındaki bağı güçlendirmek için bir model ortaya koymaya karar verdik. Sanayicilerimiz ve öğrencilerimiz ile çalışırsak hem sanayicilerimizin fikirleri projelerle hayat bulacak hem de öğrencilerimizin bilgileri teorikle sınırlı kalmayacak. Tez Havuzu Portalı sayesinde bölgemizdeki sanayicilerimiz ile lisans/lisansüstü öğrencilerimizi buluşturuyoruz. Tüm bu adımlarla sanayi ve üniversite arasındaki bağı güçlendirmek ve Ülkemizin kalkınmasına destek sunmak istiyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi olarak bölgemize hizmet vermenin yollarını aradıklarını ifade eden TÜSEM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, çağımızda eğitim biçiminin değiştiğini ve dünyada formel eğitimden interaktif eğitim modeline geçildiğini belirti. En büyük gücün insan gücü olduğunu ve bu gücün çağın gereklilikleri ile donatıldığında başarılmayacak hiçbir şeyin olmadığını dile getiren Prof. Dr. Atakişi “Bu gücü oluşturmanın temeli insanı eğitmekten geçmektedir. Bu bilgiye dayanarak yetişmiş insan gücünün farklı eğitimler ile kendini geliştirmesi, sertifika alması ve neticesinde iş bulmasına yönelik bazı eğitimler ve çalışmalar yapıyoruz. Yaşlı Bakım, Genel İngilizce, Almanca, İktisadi Modelleme ve Uygulama, Yan Flüt, Tenis ve Gastronomi kursları açtık ve eğitimler verdik. Yaptığımız çalışmalarda gözlemlerimiz neticesinde insanların iş ve iletişim yönünü geliştiğini tespit ettik.” dedi.

Sanayi iş birliği kapsamındaki faaliyetlerin her birisinin aynı çatı altında toplanabilmesi fikrinden hareketle ortaya çıkan Teknoloji Transferi Merkezi hakkında bilgilendirme yapan Öğr. Gör. Dr. Engin Meriç “Teknoloji alanında faaliyet gösteren yerli ve uluslararası şirketleri bir araya getirerek aralarında ve üniversite ile ortak bir sinerji oluşturma amacıyla kurulmuş bir merkezdir. Bu projedeki temel amacımız; üniversitedeki bilimsel kaynakları sanayiye aktararak ekonomiye dönüştürebilmek ve yine farklı ölçeklerdeki firmaların yaşamış olduğu problemlere yönelik olarak çözüm önerileri sunmak, AR-GE ve inovasyon çalışmalarını doğru analizle ve akademisyenlerin danışmanlığında gerçekleştirmektir.” dedi.

TÜTAGEM’in güçlü bilgi ve altyapısıyla bölgesel kalkınma konularında sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına çözüm üretebilecek şekilde hizmet verdiğini belirten Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı “En önemli özelliğimiz proje aktarımında gizliliktir. Yaptığımız çalışmalar uluslararası akredite ve yüksek standartlarda kaliteli bir ortamda gerçekleştiriyoruz. Laboratuvarlarımızda birçok ileri teknolojik cihaza sahibiz. Gıda, tarım, içme suyu, adli tıp, katı yakıt alanında birçok analiz yapıyoruz. Bunun yanı sıra bilimsel çalışmalarımızla da KÜSİ Tez Havuzu Portalı’na destek veriyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi hakkında sayısal bilgilerden bahseden Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü ve MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda, öğrenci sayılarının yükseliş trendinde olduğunu vurguladı. Ön lisans programlarının doluluk oranının %90’ları aştığı belirten Dr. Öğr. Üyesi Arda “Bu yükselişte 3+1 Eğitim Sistemi’nin önemli bir katkısı var. Bu sistemde öğrencilerimiz okulda aldıkları teorik bilgileri çalışma hayatında uygulayarak pratik bilgi haline getirebiliyorlar. Bu uygulamada nereden nereye geldik? Başlarken tanıtım programları ve bilgilendirme toplantıları yaptık. Çok büyük destek gördük ve bu destek hiç bitmedi. İlk uygulamamızda 965 öğrenci mezun ettik. Bu yıl sayımız daha da artacak. Bu yıl sektöre iş eğitimi için göndereceğimiz öğrenci sayımız 1849’a ulaşacak.” dedi.

Proje ile iç içe çalışan ve projenin geliştirilerek büyütülmesine büyük destek veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sanayiciler ile bire bir yapılan ziyaretlerden ve birlikte çalışmalar gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu “Sanayicilerimiz, yaptıkları örnek çalışma ile Türkiye’de üçüncü oldular. Sanayicilerimiz bizlerden eğitim istiyorlar, fikirlerini hayata geçirmemizi istiyor. Ahmet Atakişi Hocam önderliğinde Sürekli Eğitim Merkezimiz ile hangi konuda eğitim talep edilirse karşılık verebiliyoruz. Sanayicilerimizin sorularının cevap bulabileceği bir ofis kuruldu. Burada sanayicilerimizle yakından ilgileniyoruz. Sanayicilerimiz TÜTAGEM sayesinde mahsullerini rahatlıkla analiz ettirebiliyor. Gücü tek bir noktada toplayarak akademisyenlerinin çalışmasını sağlamak ve çevreye hizmet vermek bütün üniversitelerin hayalidir. Çok güçlü bir laboratuvarımız var ve bu laboratuvarımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Burada yapamayacağımız analiz yok. 3+1 Eğitim sistemini Hayati Arda Hocam ve tüm meslek yüksekokullarımızın büyük gayretleri ile hayata geçirdik. Bu sene 1900’e yakın öğrenci iş yerlerine dağılacak ve öğrencilerimizi tezgâh başında göreceğiz. Çocuklarımız mutlu, işverenler mutlu. Çocuklarımıza mezun olduktan sonra tecrübe sorduklarında rahatlıkla cevap verebiliyorlar. Çocuklarımızın çoğunluğu çalıştıkları yerden iş teklifi aldılar. Üniversitenin vizyonu ile uluslararası öğrenci sayımızda arttı. Ön lisans bölümlerimizde Balkanlı öğrenci sayısını arttırdık. Bizim yetiştirdiğimiz Balkanlı evlatlarımız memleketlerine döndüklerinde burada aldıkları eğitimler ile çalışacak, kendi ülkelerine katkı sağlayacaklar. Bu çalışmaları göz önüne getirdiğimizde Türkiye’ye örnek olacak işler yapıyoruz. Üniversite olarak her zaman sanayicilerimizin yanındayız. Biz bu işleri kurumsallaştırıyoruz ve bu küçük adımlar büyük adımlara dönüşecek. Sanayicilerimiz bizler için çok önemli. Onların sorunlarını çözdüğümüz için çok mutluyuz. Sanayicilerimizin ve Üniversitemizin birlikte çalışmasından büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Keşan Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin iş birliği protokolüne imza attı.
Ek Resimler
Bu içerik 20.09.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 443 kez okundu.