TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE MAVİ BÜYÜME PROJE PAZARI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesinin proje ortağı olduğu ve mali büyüklüğüyle türünün en yüksek bütçeli projesi “Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları)” kapsamında “Proje Pazarı” düzenlendi.
Trakya Üniversitesinin, INTERREG-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında, Edirne Lisesi ve Bulgaristan’dan Prof. Dr. Asen Zlatarov Üniversitesi, Akad N. Zelinski Yüksekokulu ortaklığında yürüttüğü “Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları)” projesi tüm hızıyla sürüyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen “Proje Pazarı” etkinliğinde lise ve yükseköğretim seviyesinden 33 proje, daha yaşanabilir bir dünya için yarışırken, Trakya bölgesinde çevre faaliyeti gösteren firmalar, kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, vakıflar ve topluluklardan oluşan toplam 40 kuruluş Çevre Teknolojileri Fuarı’nda stant açarak ziyaretçileri faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek’in “Mavi Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkınma Kavramı” isimli semineri ile başlayan etkinliğin açılışına Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Rektör Yardımcısı ve Proje Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Bulgaristan Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Avrupa Komisyonu Makro Bölgeler, Uluslarötesi, Bölgelerarası İşbirliği, IPA, Genişleme Program Yöneticisi Magali Lenoel ile dekanlar, müdürler ve il protokolü katıldı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından bir açılış konuşması gerçekleştiren Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk “Mavi Büyüme projesi bütçesi ve konusu itibarıyla stratejik bir öneme sahip. Aynı programdaki projeler 120 ile 600 bin Euro arasında fonlanırken bu projemizin 3,3 milyon Euro gibi çok büyük bir bütçesinin olması bizim için mutlu edici bir gelişme. Zira proje, su kaynaklarının ve çevrenin korunması açısından Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri ile birebir örtüşmektedir.” dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, Edirne ve bölge için 2023 yılında büyük bütçeli yeni programların açılacağını, bu programlar için yakın zamanda proje çağrısına çıkacaklarını ifade ederek bölgenin bugüne kadar imza attığı 297 proje ile büyük bir tecrübeye sahip olduğunu belirtti.
Trakya Üniversitesi olarak bu zamana kadar çevre alanında yapılmış en büyük projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İPA ve Horizon projelerinin önemine dikkat çekti. Tüm kurumlar açısında dış kaynakların büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Rektör Tabakoğlu, bu projelerin aynı zamanda uluslararasılaşmanın da önünü açtığını vurguladı.
Edirne’nin, Avrupa’ya beş sınır kapısı ile önemli bir şehir olduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Edirne; tarihî, coğrafi ve stratejik öneminden ötürü tüm Avrupa ve Balkanlarda bilinir. Trakya Üniversitesi olarak 2008 yılında kurduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ile bizlerin de bölgedeki tanınırlığı arttı. Kalıcı Genel Sekreteri ve Daimi Yönetim Kurulu Üyesi olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliğinin, yönetim kurulu toplantılarının ilkini Edirne’de, sonuncusunu ekim ayında Bükreş’te yaptık. An itibarıyla birliğimiz 90 üye üniversiteye ulaştı. Bu 90 üniversite ile güçlü bir bağımız var.” dedi.
Trakya Üniversitesinin uluslararasılaşma alanında sadece Balkan Üniversiteler Birliği ile yetinmediğini, Edirne’nin, Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’na dâhil edilmesi ile Karadeniz Üniversiteler Birliğiyle de temasa geçtiklerini söyleyen Rektör Tabakoğlu “Karadeniz Üniversiteler Birliğine (BSUN) başvuru yaptık ve kısa süre içerisinde birliğe katıldık. BUA ve BSUN ortaklığında Ekim ayında Bükreş’te büyük bir toplantı gerçekleştirdik. İki birlik üye üniversiteleri arasında bir network oluşturduk. Şimdi, Edirne’nin, Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’na dâhil edilmesi ile Akdeniz Üniversiteler Birliğine katılmak adına adımlar atıyoruz. Böylesine büyük projelerde partnerlerin önemini biliyor, uluslararası etkinliğimizi ve iş yapabilme gücümüzü artırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yaşanabilir bir dünya ve çevrenin öneminin farkında olduklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Su, çevre, doğa, hava hepimizin. Bu noktada Bulgaristan’a da teşekkür ediyorum. İki üniversite, akademik zeminde bilimsel bir iş birliğine gitti. Aynı zamanda projemize Edirne Lisesi’ni de dâhil ederek çevre ve proje bilincinin ortaöğretim seviyelerinde oluşmasının önünü açtık. Bu projemiz ile sadece altyapı değil birlikte iş yapabilmek kültürümüzü de geliştiriyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerimizin gelecekte böylesine büyük projelere imza atmasına zemin hazırlıyoruz.” dedi.
Trakya Üniversiteler Birliği ve faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bölgemizin proje kabiliyetini geliştirmek, tecrübe aktarımı sağlayabilmek için AB Başkanlığının katkılarıyla yakın zamanda proje eğitimleri gerçekleştireceğiz. İPA ve Horizon projelerinin ülkemize kazandırılmasını önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.
99 milyar Euro’luk bütçesi ile Horizon programı çerçevesinde proje üretilmesi gerekliliğine dikkat çeken Rektör Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi olarak Horizon çerçevesinde 117 milyon Euro’luk bir projeye dâhil olduk. Bu noktada Avrupa Üniversiteler Birliği (EU) ile daha yakın iş birliği ve temas halinde olmalıyız. EU içerisinde 65 üniversite ile Almanya’dan sonra en çok üye üniversitesi olan ülke biziz fakat temsil noktasında bazı problemler yaşıyoruz. Bu problemleri çözmek, temsil gücümüzü ve proje kabiliyetimizi geliştirmek adına kısa zaman içerisinde birtakım faaliyet ve çalışmalarda bulunacağız.” dedi.
Kamu yöneticileri olarak görevlerinin şehirlerin geleceklerini planlamak ve bu doğrultuda süreci yönetmek olduğunu söyleyen Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık “Stratejik bir analizde bulunup güçlü yanlarımızın neler, güçlendirmemiz gereken yanlarımızın neler olduğunu ortaya koymalıyız. Edirne’de tarım, turizm ile tarihî ve kültürel varlıklar bizim güçlü olduğumuz alanlar. Bu alanlarda projeler üreterek şehrimize değer katmalıyız. Coğrafi konumundan ötürü Edirne için sınır ötesi iş birlikleri bir ihtiyaç değil bir zorunluluktur. Bu zorunluluk aynı zamanda tarihî ve kültürel bağlardan da geliyor. Yeni dönemde açılacak proje çağrılarından en üst seviyede faydalanmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızın üzerine önemli sorumluluklar düşüyor.” dedi.
Ek Resimler
Bu içerik 08.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 568 kez okundu.