S
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN, EDİRNE FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI BİLGİLENDİRME GÜNLERİ…
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) faaliyetlerinin daha etkin ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması amacıyla çalışmalarına aralıksız devam eden Trakya Üniversitesi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (FSHM) yönetimi ve lisanslama konularında bilinç oluşturmak amacıyla düzenlediği etkinliklere bir yenisini ekledi. Sanayicilere, akademisyenlere, girişimcilere ve öğrencilere patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret konularında farkındalık oluşturma ve bilgilendirme amacı taşıyan “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Bilgilendirme Günleri” Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Balkan Kongre Merkezi’nde başladı. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KÜSİ Edirne Çalışma Grubu, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Teknopark tarafından organize edilen, Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin de destek verdiği iki güne yayılan etkinlikler, Keşan Meslek Yüksekokulu, Uzunköprü Meslek Yüksekokulu ve İpsala Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen programlarla devam etti.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yurtcan, KÜSİ Edirne İl Temsilcisi Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, Edirne Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Salih Akbulut, Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Bahar Manav, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Nevzat Taşkın, Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz, akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri ve öğrencileri bir araya getiren programda, Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem Kayahan, fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Senem Kayahan sunumunda buluşların değerlendirilmesi, buluşlar için ticarileştirme faaliyetleri kapsamında pazar araştırması, patent ve faydalı model değerlemesi ile üniversitelerde sınai mülkiyet hakları konusunda toplumda farkındalık yaratılması, sanayicilerimiz, akademisyenlerimiz ve diğer tüm kesimlerce inovasyona daha fazla önem verilmesi gibi konulara yer verdi.
Etkinliğin açılışında konuşan KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Oğuzhan Erdem, Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu’nun, 2016 yılından bugüne kadar 400 kadar etkinliğe imza attığını belirterek, “Bakanlığımızın performans endekslerinde potansiyelimizin üzerinde faaliyet gösterdiğimiz belirtildi. Dolayısıyla gururluyuz ve çalışmalarımıza bu yönde devam ediyoruz. Fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Daha önce Türk Patent Enstitüsü Başkanımızı burada ağırlamış, akabinde bir dizi eğitim ve seminer programına imza atmıştık. Bizleri kırmayarak davetlerimize icabet eden çok değerli Türkiye ve Avrupa Patent Vekili Doç. Dr. Senem Kayahan’a da teşekkürü bir borç biliyorum. Bizler KÜSİ Edirne grubu olarak yoğun bir gayret ve özveri içindeyiz, bu gayret önümüzdeki dönemde de aynı şekilde devam edecek. Etkinliğin faydalı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Erdem’in konuşmasının ardından sözü alan Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Bahar Manav, üniversiteleri bölgesel kalkınmanın önemli ve vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüklerini ifade ederek, “Trakya Üniversitesi, Trakya Kalkınma Ajansı’nın pek çok konuda önemli bir paydaşı konumunda. Bölgesel kalkınmanın en önemli araçlarından bir tanesi üniversitelerle iyi iletişimde olmaktır. Çünkü ticari çıktılara ulaşabilmek için akademik çalışmaların olması gerekiyor. Biz aslında daha akademik çalışma aşamasından ticari çıktıların sanayici ile buluşması ve ülkeye bir kazanım elde edebilmek için bu aşamaya kadar üniversitemiz ile çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Bugünkü sunumlar, bizim ileride yapabileceğimiz daha büyük faaliyetler için de bir girdi olacak. Yaklaşık 2 yıldır üniversitemizde önemli bir merkezin kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız üzerinden büyük bir araştırma merkezi kurulması ile ilgili olarak yaklaşık 2 yıldır hem Mühendislik Fakültesi, hem de Tıp Fakültesi ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Bu faaliyet de bizler için önemli bir çıktı olacak. Çünkü ileride akademik bilginin ticari olarak hayat bulmasıyla alakalı olarak önemli bir merkez kuruyor olacağız. Çeşitli fakültelerden hocalarımızın olduğu bir grupla beraber yaklaşık 2 yıldır aralıksız çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah daha güzel haberleri sizinle paylaşacağız. İlçelere de gideceğiz. Meslek Yüksekokulları da bizim için önemli. Oradan da bölgemize ve ülkemize katkı sunabilecek her türlü fikri destekleyeceğiz.” dedi.
Bahar Manav’ın konuşmasının ardından programda bir konuşma da Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Konuşmasına KÜSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Oğuzhan Erdem’e teşekkür sözleriyle başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, KÜSİ İl Çalışma Grubu’nun faaliyetlerinin Türkiye’de sanayi potansiyelinin üzerinde uygulama yapan en iyi illerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Daha çok sahaya inen, bilgilendirmeye yönelik, var olan potansiyeli harekete geçirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. 2 yıldır devam eden bir çalışmamız var. ETSO’dan, Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden, Edirne Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’müzden destek alabilirsek üniversitede Ar-Ge Merkezi kurmak istiyoruz. Bu merkez, fikri, patenti olanların ve faydalı model geliştirenlerin sanayi ile buluşabileceği çok güzel bir pencere olacak. Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışını yaptık. Sürekli Eğitim Merkezi, MEYOK ve Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu çalışıyor. Üniversite, sanayi için ne yapabileceğini Türkiye’ye örnek olacak şekilde bütün potansiyelleriyle birlikte sahaya taşıyor. Yine bu yönde bir çalışmada yer alarak bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaşacak kıymetli Hocam Doç. Dr. Senem Kayahan’a teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte patent, faydalı model ve telif hakları konusunda bir sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Senem Kayahan şunları kaydetti: “Fikri ve sınai mülkiyet hakları ibaresini genel bir çatı olarak düşünmemiz lazım. Bunun farklı elemanları var ve yaratmanın çeşidine göre bir koruma elde ediliyor. Patent, teknik yaratmalar yani buluşlar için aldığımız haktır. Ülkesel bir koruma sağlar. Türkiye’de alınmış bir patent Türkiye’de koruma sağlar. Türkiye ve tüm dünya ülkelerinde mevcut olan bir model vardır, o da faydalı modeldir. Her türlü buluşun faydalı model koruması altına almak mümkün değildir ama küçük buluşlar için faydalı model koruması almak mümkündür. Patent ve faydalı modelin koruma süresi açısından da farklı süreleri vardır. Faydalı model, 10 yıl koruma sağlarken patent aldığınız takdirde bu koruma 20 yılı kapsar. Patent ve faydalı modeller ülkesel koruma sağlar ve bir tescil sürecine tabidir. Yani her başvuran için faydalı model veya patent belgesi almak mümkün değildir. Bunun için araştırma ve inceleme süreçleri vardır. Ortaya çıkacak karar neticesinde faydalı model ve patent hakkı elde etmek mümkündür. Bir de telif hakkı vardır. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında korunur. Estetik yaratmaların korunduğu, estetik yaratmalara sağlanan bir haktır. Bir heykel, beste, şarkı sözü telif hakkı ile korunur. Telif hakkında ise herhangi bir inceleme ve başvuru süreci yoktur. Tüm dünyada koruma sağlar. Örneğin bir sanatçının bugün yayınladığı şarkının bestesi ve güftesi için tüm dünyada evrensel olarak telif hakkı doğar. Patent veya faydalı modeldeki ulusallık ilkesi telif hakkında söz konusu değildir. Eserlere böyle bir ayrıcalık tanınmıştır.”
Edirne ve Trakya Bölgesi’nin coğrafi işaret açısından zenginliklerle dolu olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Senem Kayahan “Coğrafi işaret, o coğrafyada mevcut olan ürünlerin korunmasını sağlayan bir tescil sürecidir. Coğrafi işaret, ticari amaç günden kişilere veya kurumlara değil coğrafi bölgeye ait ürünü korumaya yarayacak dernek, kurum veya odalara verilen tescildir. Yöresel ürünlerin aslını korumak amacıyla verilir. Coğrafi işaret, ticari bir kazanç elde edilecek bir tescil değildir.” açıklamasını yaptı. Doç. Dr. Senem Kayahan sunumunda, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2019 yılı Eylül ayında aldığı Edirne Mis Sabunu coğrafi işaret tesciline ve 2016 yılında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescil belgesi alınan İpsala pirincine de değindi.
Program sonunda, Doç. Dr. Senem Kayahan’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yurtcan tarafından hediye takdim edildi.
Bu içerik 14.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 366 kez okundu.