S
Trakya Üniversitesinde bir Patent Daha!
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik’ in “Mis Meyve Sabunu Formülasyonları ve Bunların Üretim Yöntemi” adlı çalışması TR 2015 13464 B numarası ile 21 Ocak 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Buluş Eczacılık Fakültesinin ilk patenti olarak Trakya Üniversitesi patentleri arasında yerini aldı.
Edirne Halk Eğitimi Merkezi ve Trakya Üniversitesi’ nin 2000’ lerde yok olmaya yüz tutmuş Mis Meyve Sabunları üzerine çalışmalar başlatılmış, yaygın açılan kurslarla sabunlar eski kültürel ve ekonomik özelliğine kavuşmuştur. Bu kurslar sonucunda üretilen Mis Meyve Sabunları öncelikle Edirne’de piyasaya sunulmuş, gelen misafirlere hediye edilerek yeniden canlanması sağlanmıştır. Günümüzde Edirne’de birkaç mis meyve üreticisi bulunmakta, yaklaşık yılda 400 ton sabun üretilmekte ve Türkiye dışında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün, Hindistan, Singapur, Azerbaycan, Danimarka ve Amerika Birleşik Devletlerine satılmaktadır
Ancak üretilen Mis Meyve sabunlarının daha doğal olması, standart ve el değmeyen yöntemlerle üretiliyor olması istenmektedir. Buluşun temel amacı; tarihi Mis Sabununu rengin korunmasına yönelik olan parametrelerin düzenlenmesi ile sentetik kokular ve boya eklemeden sadece meyvenin kendisini kullanarak en doğal haline getirmektir. Buluşla, ilk kez tüketiciye boya ve sentetik koku katılmamış; şeklini aldığı meyvenin kendisini ve kokusunu taşıyan sadece görsel amaçlı ve bir süs eşyası değil günlük temizlik ve bakımda güvenle ve zevkle kullanılabilecek uygun temizleme ve köpük oluşturma özelliklerine sahip sabun üretilmiştir. Trakya Üniversitesi 2020’lerde yeniden bu tarihe değere dokunmuş ve ürünün marka değerini arttırıcı çalışmalara başlamıştır.
Ek Resimler
Bu içerik 05.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 428 kez okundu.