TTM

TTM NE İŞ YAPAR?

Trakya Üniversitesi Teknoloji Transfer  Uygulama ve Araştırma Merkezi, kısa adıyla Trakya TTM, Üniversitenin, bilim, teknoloji transferi ve yenilikçilik birikimini merkezi bir yapı çerçevesinde toplayarak; bilgiyi, yeni ve rekabetçi ürünlere veya süreçlere dönüştürmeyi,  katma değer oluşturmayı, sanayiye aktarmayı ve lisanslanabilir patent sayısını artırarak ticarileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bilim insanları ve sanayi şirketlerinin, ulusal ve uluslararası araştırma destek programlarından yararlanmasını sağlayarak kamu ve özel sektör kuruluşlarının teknolojik, yenilikçilik, araştırma ve geliştirme yeteneklerinin   artırılmasını hedeflemektedir.

Trakya Üniversitesi TTM, yapılan faaliyetlerle teknoloji transferini  bireysel, kurumsal, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlayarak,  bilgi birikiminin zenginleşmesini, teknoloji geliştirme yeteneğinin pekişmesini, teknoloji geliştirme ve inovasyon kültürünü oluşturarak, ülkenin rekabet gücünü uluslararası alanda artırmada katkı sağlamak üzere hareket etmektedir.

TTM İŞİ NASIL YAPAR ?

TÜBİTAK ARAŞTIRMACI BİLGİ SİSTEMİ (ARBİS)

Neden Kayıt Olunmalı?

Araştırmacı Bilgi Derleme Formunu doldurarak ARBİS’e giren araştırmacılar, ilk planda;
-TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen proje destek programları için hakem ve izleyici havuzları, 

AB Projeleri için TÜBİTAK tarafından açılan web sayfasında ortak bulma, tartışma forumlarına katılma, e-ileti alma ve yazma gibi iletişim platformları,gibi farklı amaçlı veri tabanlarında da yer alacaklardır.

ARBİS’in ayrıca, 2004 yılından itibaren TÜBİTAK’a yapılacak bütün destek başvuruları ekindeki özgeçmiş formları için kullanılması ve ileride farklı kurum ve kuruluşların yapacakları araştırmacı tarama ve envanter çalışmalarına da açılması planlanmıştır. Böylelikle, hem değişmeyen bilgilerin her seferinde tekrarlanmasının önüne geçilebilecek, hem de bilgilerin sürekli olarak güncellenmesi sağlanabilecektir.

TTM İŞ FİKRİNİ NASIL KORUR?

Trakya TTM, fikri mülkiyetin korunması için gerekli yapıların oluşturulması, buluş bildirim sayısının arttırılması ve ortaya çıkartılan buluşların ticarileşmesi için uygun ortamın oluşturulmasında etkin rol almaktadır. Günümüz teknolojisinde ürün döngüsünün oldukça kısalmış olmasından dolayı stratejik alanlarda ve stratejik bölgelerde patentlenmeye giderek hem patent sayısını hem de değerini arttırmak hedefindedir.

Lisanslanabilecek ve markalaşacak patentler serisi ve kümesi oluştururken, özellikle öncelikli alanlar başta olmak üzere FSMH ve Lisanslamada fark yaratan bir platform oluşturulmaktadır. Asıl amaç; lisanslanabilir patentler ile akademisyenlerin ve öğrencilerin çok  hızlı şekilde sürdürülebilir şirket kurma potansiyellerini arttırmaktır. Bu anlamda şeffaflık ve adil bir sistemin oluşturulması asıl amaçlar içinde yer alır.

TTM İş Fikrinizi Nasıl Ticarileştirir?

Trakya TTM, küresel iş dünyasının değişkenliğinde fark yaratacak ve değer oluşturacak kârlı kuruluşların kurulmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamak istemektedir. Bu anlamda ön kuluçka ve kuluçka imkanları ile öğrenci, araştırmacı ve akademisyenleri hedef kitlesi içindeki paydaşları ile birlikte özendirmek ve yatırımcı çekme eğilimi içindedir. Yenilikçi fikir ve/veya rekabet üstünlüğü içeren bir buluşun ticari değere dönüştürülmesi aşamasında fikri hakları da  korunarak girişimcilik ve ticarileştirme konularında iç ve dış paydaşlara destek verilmektedir.
Bu içerik 26.07.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 305 kez okundu.